Tuesday, March 8, 2011

Cerita Baharu – Generasi Seterusnya

Generasi AKRAB baharu yang penuh dengan potensi!!


Awan mendung berkumpul sakan, pandangan mata tertumpu pada jalanraya yang lurus. Kereta ku pandu laju. Aku merancang agar aku tiba ke destinasi sebelum malam menjelma. Pada awalnya aku bercadang untuk bertolak esok hari, namun perancangan awal terpaksa aku batalkan.

Tibanya aku di Cherengin Hill Resort and Spa, Janda Baik hampir pukul 8.30 malam. Jalan kecil umpama ular dipalu, serta kekurangan lampu di sepanjang jalan, nyata memberi cabaran untuk aku mengemudi kenderaan ku. Seperti ianya telah tertulis, maka tiba juga aku ke destinasi yang dituju.

Para peserta lain telah pun tiba dan kelas pertama bakal bermula tidak lama lagi. Bilis yang telah tersedia untuk penginapan aku sepanjang program 4 hari 3 malam ini amat aku syukuri. Cukup serba serbi. Estela aku merenggang otot seketika, aku menuju ke dewan Chermai, berkumpul semula dengan para urusetia yang telah dilantik. Harapan dan kerjasama amatlah diharapkan bagi menjayakan program kali ini.

Sekali imbas pandangan mata aku lontarkan ke arah para peserta, kumpulan kali ini disertai oleh segenap lapisan susunan kakitangan Kementerian yang bakal menjalankan tugas sukarela ini. Kelas pertama dimulakan dengan baik. Penceramah bijak menggunakan strategi bagi mengawal rentak peserta yang kian letih. Gelak ketawa muncul sekali-sekala menunjukkan bahawa mereka mengikuti ceramah yang diberikan. Di akhir ceramah, ramai telah mengenal pasti, siapakah bewarna merah dan siapa pula jingga. Mengenal pasti elemen diri juga penting, sedar tak sedar, aku bangga yang aku adalah... ”API”....

Aktiviti yang dijalankan juga cukup untuk membuat para peserta tidak bosan dengan keadaan. Untuk mengenal setiap peserta bukanlah mudah, namun ”menulis satu perkara mengenai kawan anda” ternyata memulakan sesi pengenalan dengan baik. ”Macam Nobita”, ”suka senyum”,”garanng” dan macam-macam lagi kenyataan yang dilakarkan pada kertas di belakang masing-masing. Tidak kurang juga beberapa kenyataan yang kurang enak dinyatakan turut mengisi ruang-ruang kosong. Aku berharap para peserta dapat menerima segalanya dengan hati yang terbuka.

Hari kedua menyaksikan kehadiran Pengerusi untuk merasmikan program tersebut. Pengerusi yang banyak memberi sokongan dan dorongan nyata disenangi oleh semua. memberika cabaran yang amat dahsyat! Para peserta dalam proses pembelajaran terpaksa melawan keinginan mata yang semakin berat setiap minit yang berlalu. Para urusetia juga telah melalui masa-masa sebegini. Kelas di hari kedua berlarutan hingga ke petang. Aktiviti suai kenal diadakan sebelah malam. Para peserta yang tadi nampak letih mencari semangat dan kekuatan untuk terus beraktiviti. Usaha para urusetia membawa hasil di mana semua peserta dapat bersuai kenal dengan penuh ceria. Mengenali satu sama lain sememangnya penting bagi meneruskan ikatan ukhwah sejati.

Pagi di Cherengin memang menyegarkan, aktiviti ”morning walk” dimulakan dengan renggangan otot. Suasana aman damai kampung memang sukar kita kecapi di kota-kota besar. Udara nyaman disedut semahunya. Sambil berjalan, para peserta sempat berkenalan dengan lebih lanjut. Pengalaman juga diceritakan. Persahabatan yang terjalin diperkukuh lagi.

”Minah Indon manalah yang membebel kat depan tu” kata Cik Maemunah selaku penceramah terakhir bagi program ini. Beliau yang berasal dari Sabah nyata mempunyai kelebihan tersediri bagi memikat minat para peserta untuk bersamanya sepanjang sessi kendaliannya. Gelak tawa sering menyerlah. Cubaan demi cubaan yang dilakukan oleh para peserta untuk melakukan sendiri sessi kaunseling ternyata menguji minda.

Apa yang dapat aku saksikan adalah potensi yang ada pada kumpulan baharu ini. Generasi AKRAB yang terbaru ini sudah pasti akan mengorak satu langkah baru dalam lembaran usaha murni, membantu mereka yang memerlukan. Selamat Maju Jaya aku ucapkan. Ucapan terima kasih pada pihak urusetia kami terima dengan hati yang gembira...

Janda Baik kami tinggalkan....

Azmi Nor

No comments: